Bowlingclub “The Oldtimers”
Opgericht 26 april 1983
 Wedstrijd Reglement


Inleiding.

In het verleden speelden we eigenlijk géén onderlinge competitie op enkele uitzonderingen na. Vooral de besten onder ons (niet alleen de heren, maar ook de dames) keken naar elkaars resultaten. Om het bowlingspel toch enige aantrekkelijkheid te geven, naast het gezellig samenzijn, is enige competitievorm wel aantrekkelijk. Om nu de kansen voor een goede klassering tussen de goede en minder goede spelers te bewerkstelligen, kunnen we het spelen door een Handicap (Hcp) te hanteren. Dit geeft de mogelijkheid dat minder goede spelers toch met de bijtelling van hun berekende Hcp hoger op de scoringslijsten kunnen komen en zelfs de eerste plaatsen kunnen overnemen van de reguliere goede spelers. Tevens hebben we, om het geheel nog aantrekkelijker te maken, het speeljaar verdeeld in 5 periodes van 7 speeldagen en per periode zijn daar prijzen toegekend aan de periodekampioen (een voor de dames en een voor de heren).

Na die 5 periodes hebben we dan nog 1 speeldag waar we de play-offs spelen om de definitieve clubkampioenen te bepalen.

Reglement.

 1. De start-handicap wordt als volgt berekend:
  80% van (180 -/- het gemiddelde van het laatste speeljaar) = Hcp. D
  us iemand met een hoger gemiddelde dan 180 krijgt een negatieve Hcp. Voor iemand met een gemiddelde van bv. 121.36 wordt dit 80% van (180-121.36) = 46
 2. Gedurende de 7 speeldagen wordt deze Hcp opgeteld bij de berekende gemiddelde score. De Standenlijsten worden weergegeven op volgorde van het gemiddelde score + Hcp.
 3. Om mee te dingen naar het periodekampioenschap dient men van de 14 games, die men in een periode kan spelen, minimaal 10 games gespeeld te hebben.
 4. Men kan binnen één speelseizoen maximaal 1 keer periodekampioen worden. In het geval een speler voor de tweede keer kampioen wordt, dan wordt de eerst daaropvolgende speler met de beste score (en nog geen periodekampioen geweest) door het bestuur aangewezen als periodekampioen.
 5. Per periode is er een periodekampioen voor zowel de dames als de heren.
 6. Per periode wordt voor beide kampioenen een prijs uitgereikt in de vorm van een waardebon.
 7. Op het einde van een periode wordt de nieuwe Hcp berekend op basis van het gemiddelde van minimaal de laatste 10 games. Indien minder dan 10 games in een periode gespeeld zijn dan wordt de voorgaande Hcp overgenomen.
 8. Indien nieuwe spelers binnen een periode beginnen wordt hun Hcp pas berekend na de eerste 6 games.
 9. Op het eind van het speeljaar wordt er op de laatste speeldag gestreden voor het clubkampioenschap. Hieraan doen alle leden (met een Handicap die bepaald is over het hele speelseizoen) aan mee, zowel de dames als de heren, die dan in een onderlinge competitie uitmaken wie zich clubkampioen mag noemen.
 10. De beide (dame + heer) clubkampioenen krijgen een waardebon uitgereikt. 
 11. In alle gevallen waarin in dit reglement niet voorziet of waarin twijfel bestaat, beslist het bestuur.